Teknik Mendidik ANAK

Tips ini bukan hanya sesuai untuk ibu bapa, remaja-remaja pun boleh membaca dan mempraktikkan kepada adik-adik mereka teknik ini supaya adik-adik mereka pandai..insyaAllah..:)

1) Sewaktu anak hendak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap padanya dengan sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik, dia anak soleh, dia budak kuat, dia budak pandai dan sebagainya sebab sewaktu tidur-tidur ayam itulah otak kanannya sedang bekerja manakala otak kiri sudah tidur. Tetapi kena buat dengan seikhlas hati sebab kalau dalam keadaan marah, ia tidak menjadi. Kalau mereka sudah tidur, cuba ramas-ramas jari atau tangan dia atau picit-picitkan badannya supaya dia kembali dalam keadaan tidur-tidur ayam. Cuba pratikkan pada anak anda khususnya bagi mereka yang liat bangun pagi. Insya-Allah menjadi.

2) Mula guna kad untuk ajar anak anda. Buat atau beli kad banyak-banyak dan tunjuk pada mereka cepat-cepat seperti a..b.c.d . Insya-Allah mereka cepat tangkap sebab bila kita tunjuk laju-laju otak kanan dia akan bekerja keras untuk tangkap apa benda yang ditunjuk.Boleh juga buat atau beli kad 1,2,3 atau gambar-gambar tertentu .

3) Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, jadi cuba ajar anak anda main tanah liat,main cat air ( water colour ), melukis, gunting kertas, origami dan sebagainya. Memang agak leceh dan kena kemas semula, tapi untuk kebaikan anak-anak apa salahnya berkorban sikit. Satu lagi cuba lukis gambar, contohnya rama-rama, tapi hanya sebelah badannya sahaja dan suruh anak-anak sambung lukis ikut apa yang anda lukis dibahagian satu lagi. Ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan. Tahukah anda kenapa orang Cina dan Jepun kebanyakkannya pandai-pandai ? Ini kerana mereka makan menggunakan kayu penyepit.Kayu penyepit mengaktifkan kerja tangan sekaligus membantu menggerakkan otak kanan.

4) Jangan marah-marah atau tengking anak sebab mereka boleh simpan semuanya dalam otak kiri. Kalau tanpa sengaja marah atau menengking mereka, kembali semula ke cara pertama dan minta maaf pada mereka dengan ikhlas.

5) Cuba bina daya imaginasi mereka dengan cara bercerita dan kemudian suruh mereka menyambung semula cerita tersebut. Walaupun cerita itu merapu pun tidak mengapa asalkan mereka punya inisiatif untuk berimaginasi.

6) Main teka-teki dengan mereka. Letakkan satu barang dalam kotak dan kemudian suruh mereka teka apakah barang tersebut. Untuk permulaan, berikan mereka pilihan untuk menggambarkan jenis barang dalam kotak terbabit seperti memberitahu warna, bunyi dan sebagainya. Lama- kelamaan mereka boleh bangunkan deria keenam ( Sixth Sense ) dengan menumpukan perhatian kepada benda yang berada dalam kotak terbabit. Ini semua adalah untuk mengaktifkan otak sebelah kanan. Tapi ingat semua permainan yang hendak dilakukan itu hanya boleh dilakukan selama setengah jam sehari. Tidak perlu lama-lama kerana ia boleh menimbulkan rasa bosan.

Sebelum lakukan semua kaedah ini, pastikan anda mempunyai masa yang benar-benar cukup. Pendekatan ini memerlukan keikhlasan dan kesunggguhan. Dalam Islam sendiri pun menggalakkan ibu bapa bercakap dengan anak-anak ketika mereka mahu tidur kerana pada ketika itulah di antara waktu-waktu doa dimakbulkan. Seorang Kaunselor juga memberitahu, jangan suka menyebut JANGAN pada anak-anak kerana apa yang kita sebut itulah yang mereka ikut .Cuba ganti perkataan JANGAN dengan perkataan lain untuk menyampaikan maksud anda,misalnya Tolong senyap Along berbanding Along Jangan bising.

Produk Saranan Untuk Mendidik Anak MEMBACA

7 Kelebihan Pen Pintar MyIman

 • Cara mudah anda boleh kenalkan anak-anak anda dengan buku pertama mereka dengan cara yang sungguh mengujakan!
 • Buku yang berwarna-warni dengan berlatarkan suara dan diselang-selikan dengan muzik yang mampu menceriakan anak-anak anda. Boleh dijadikan MP3 player.
 • Mempunyai pelbagai kemahiran asas membaca yang lengkap dari konsep bacaan mudah hinggalah ke ayat yang lengkap.
 • Pen yang mudah dipegang walaupun oleh anak yang baru berumur 1 Tahun seperti anak saya!
 • Anak-anak boleh tertarik dengan perbualan dalam setiap gambar yang dipaparkan seterusnya mengajar mereka bagaimana berkomunikasi dengan baik dan dengan cara yang sopan.
 • Anak anda bukan sahaja dapat dipupuk supaya minat membaca bahasa melayu, tetapi juga didedahkan dengan kemahiran asas bahasa inggeris dan bahasa arab.
 • Anda juga tidak perlu pening kepala memikirkan kos bateri kerana set ini menggunakan bateri ‘built in’ +  charger electric.
Kunjungi laman web Pen Pintar Myiman untuk mendapatkannya –> Pen Pintar Myiman

4 Comments

 1. Nurainmurni Hamid 03/21/2012
 2. Mohd Heldi 03/22/2012
 3. Kaklong Irda 03/22/2012
 4. Syuzaiela Syu 03/22/2012

Add Comment